Panellets
Descripció
Sóc molt de tradicions, així que per Tots Sants no hi poden faltar els panellets acompanyant les castanyes i els moniatos.
Si us fixeu amb els ingredients, veureu que aquests panellets no porten patata i, ja que parlem de tradicions, els panellets n'acostumen a portar. Antigament, la patata era un ingredient barat i servia per allargar la massa. Actualment, la pols d'ametlla (l'ingredient principal) no és exageradament cara, així que mooolt a contracor, he de dir que estic enamorada de la recepta de la Carme Ruscalleda que no utilitza patata!
M'agrada seguir les receptes tal cal com eren originàriament, però per què afegir patata podent tenir més ingredients dels bons? Quan vaig llegir la recepta per primer cop vaig pensar: "Ai mare, quins invents! I si faig la recepta de tota la vida?", però us asseguro que no em veureu mai més bullint una patata per fer panellets!
A més a més, en aquesta recepta l'amassat és facilíssim i el resultat m'agrada moltíssim perquè els panellets queden lleugerament cruixents per fora i molt tovets per dins.
Durant el pas a pas us explicaré el truc per a que els pinyons s'enganxin a la primera! Hi ha hagut anys que m'hi he frustrat molt, però aquesta vegada en un plis plas els tenia fets!
Ingredients
Opcional (segons els panellets que més us agradin)
Instruccions pas a pas
-
Posem l'aigua i el sucre en un cassó i ho escalfem sense pressa a foc mitjà. És important no remenar-ho en cap moment, per evitar que el sucre es cristalitzi.
-
Quan arrenqui el bull deixarem que bulli 5 minuts. Començarà fent bombolletes petites que cada vegada seran més grans. Si teniu un termòmetre millor, ja que l'ideal és esperar a que arribi a 112ºC. Però tal com dic, si bull 5 minuts a foc mitjà serà suficient.
-
Sense apagar el foc hi tirem la pols d'ametlla.
-
Amb una cullera o espàtula (preferiblement de fusta) anirem barrejant els ingredients durant 5 minuts aprox. o fins que la mescla es separi de les parets.
-
Posem la massa en un bol i deixem que es refredi una mica. A mi em va tardar una mitja hora a refredar-se, deixant la massa airejada sense que quedi compactada.
-
Hi afegim la clara d'ou i amassem per a que s'integri.
-
Ho tapem amb un paper film i ho deixem reposar un mínim de 2 hores a la nevera. Encara que, si no tenim pressa, és molt millor deixar-ho d'un dia per l'altre.
-
Més endavant explico com fer cada panellet individualment: pinyons, codonyat, coco... Però abans vull explicar com coure'ls.
En una safata de forn hi posem un paper antiadherent i a sobre hi disposem els panellets. -
Als dos rovells hi afegim 12 gotetes d'aigua i ho barregem bé.
-
Pintem sencers els panellets de pinyons. Als de coco només els hi pintem la punteta de sobre.
I ja els podem posar al forn a 220ºC amb calor per sobre i per sota durant 10 minuts o fins que estiguin torradets. -
I amb un bon grapat de castanyes i uns bons moniatos ja podem celebrar la castanyada!!!
PANELLETS DE PINYONS
-
Sóc molt primmirada amb els panellets i m'agrada fer porcions de 20 grams. Penso que és la mida ideal per a que no quedin gegants.
Evidentment es pot fer a ull, però amb els de pinyons haurem de vigilar perquè els propis pinyons donaran més volum al panellet. A més a més, com més grossa la boleta més n'hi haurem de posar.
Resumint! Que no és qüestió de quedar tips al el primer panellet ;) -
Fem una boleta (no cal que sigui perfecta).
-
I aquí arriba el truc infalible per a que els pinyons es quedin enganxats als panellets!!!
Posem una miiiica de clara d'ou als pinyons. La justa per a que quedin lleugerament humits. Barregem bé per a que s'impregnin i esperem 5 minuts a que la clara d'ou s'hagi assecat una mica i sigui enganxosa.
Ara és el moment d'agafar un bon grapat de pinyons entre les mans i fer-hi girar la boleta al mig. -
TAXAAAAAN!!! De seguida s'hi quedaran enganxats.
Si ha quedat un forat sense pinyons, podeu acabar-los d'enganxar a mà. Però d'aquesta forma us asseguro que poques vegades ho haureu de fer.
PANELLETS DE CODONYAT
-
Com si juguéssim amb plastilina, fem un xurro amb una porció de massa i l'aplastem com a la foto.
-
A dins hi posem tires de codonyat.
-
Embolcallem el codonyat amb la massa. Si se us ha quedat enganxada la massa a la superfície on treballeu (al marbre és molt habitual) podeu ajudar-vos d'un ganivet humitejat amb oli per desenganxar-la.
Si en algun tros veieu que us falta massa o que us ha quedat molt prim, podeu afegir-hi més massa.
Per allisar la superfície i donar-hi forma rodoneta, de nou tornem a donar-hi algunes voltetes com si fos un "xurro" de plastilina. -
Els tallem a una mida d'uns 2 centímetres i els arrebossem amb sucre.
PANELLETS EN FORMA DE BOLET
-
Els panellets en forma de bolet són molt "resultons" i la veritat és que no tenen cap mena de complicació. L'unic que necessitarem serà una ampolla amb el coll i el broc ben egrassats amb oli. Sinó el panellet es queda enganxat a dins i, creieu-me: És un drama treure'l!
-
Xafem una boleta (que també pot ser de 20g com la dels panellets de pinyons).
-
Quedarà forma de bolet, però amb el peu curtet. Per tant, el truc que faig és afegir-hi una boleta a la punta per allargar-lo.
-
Un cop cuit, el suquem amb xocolata desfeta prèviament al microones o al bany maria i l'arrebossem amb fideus de xocolata.
PANELLETS DE XOCOLATA
-
Posem dues cullerades de cacau en pols en una porció de massa. Si no tenim cacau pur a males hi podem posar Cola-cao o Nesquik ;)
-
Amassem bé per a que quedi ben tenyit de xocolata.
-
Fem una boleta, l'aixafem i amb el dit hi fem un foradet al mig.
-
Un cop cuit, desfem xocolata al bany maria o al microones. Pot ser la mateixa xocolata que haguem utilitzat pels panellets en forma de bolet. I llestos!
PANELLETS DE COCO
-
Afegim coco ratllat a una porció de massa i barregem per a que s'integri.
-
Fem porcions i els hi donem aquesta forma.
-
Els arrebossem amb més coco ratllat. Abans d'anar al forn, els hi pintarem la punteta amb una mica de rovell d'ou batut i unes gotetes d'aigua (més amunt indico les quantitats).
Felicitats Carme totas las receptes fantasticas l’any q bé fare panellets séguin la teba recepte
Tens algun dubte? Deixa aquí el teu comentari.
I no oblidis valorar amb les estrelletes. M’agradarà conèixer la teva opinió. Gràcies!
Hola, gràcies per la recepte. Aquest any, la provaré de fer.
El sucre, normal o glacé?
Hola. El sucre normal 🙂
Hola, jo l’he fet glacé i ha quedat perfecta de consistència 😅
Gràcies per la recepta i pels truquis. La vegada que m’han quedat millor. Me la guardo😀
Gràcies. Havia perdut el paper amb la meva recepta i aquesta és la que se sembla més.
Me n’alegro Montserrat 🙂
De fet, aquesta recepta no me l’he inventat jo, és de la Carme Ruscalleda. Però amb el pas a pas amb imatges espero que sigui d’ajuda poder-la anar seguint. Una abraçada!
M’ha quedat la massa molt dura. Que puc fer?
Hola Pere. Al moment d’amassar o el dia després? Solucions:
1) Al moment d’amassar: S’ha de treballar bé per a que tota la farina d’ametlla s’empapi. Potser l’almívar ha quedat massa espès i no ha humitejat prou la farina. En aquest cas, prova de posar-hi més clara d’ou fins que tingui una bona consistència. Tot i així ha de quedar enganxós.
2) Després del repòs: Escalfar la massa una mica al microones. Novament, si continua dur, posar-hi més clara d’ou.
Espero haver-te servit d’ajuda. Per qualsevol altre dubte aquí estic 🙂
Bona tarda. Jo em vaig donar compte al igual que el Pere. Vaig deixar refredar la massa una hora, i si quedava molt dura. Però, per sota encara guardava una lleu escalfor, i amb la clara i les mans vaig treballar la massa tal com indiqueu.
Porto molt anys fent-los, però crec que aquesta recepta és la més pràctica de totes. Els faré a la tarda, demà diré. Tinc una gran esperança que serà un èxit. Moltes gràcies
Gràcies Sergi. Segur que et quedaran bé 🙂
Felicitats, jo també els faig sense patata ni moniato des-de que vaig descobrir la recepta de Carme Ruscalleda.
Per cert, compartim cognom, el més dolç Cirera.
Gràcies Carme , molt ben explicat
Brutal. Gràcies.
Gràcies pel teu comentari. I gràcies pel suport que em dónes a Instagram. M’ajuda molt ;*
La descripció de la recepta FANTÀSTICA!!!
Hi els panellets estic segura que tambe
Gràcies Gracia 😉 Si proves de fer-los ja em diràs què tal, hehehe.
Ja fa dos anys que faig la recepte de la Carme., me la va donsr la meva neboda i son mollt mes facils d,amasar i bonisims .
Ohhh, moltíssimes gràcies pel comentari!!! 🙂
Gràcies. Havia perdut el paper amb la meva recepta i aquesta és la que se sembla més.
Hola Carme, gràcies per la recepta, em podries dir si els pinyons els poses en remull abans d’enganxar-los? I la xocolata fosa i els fideus els poses després o abans de coure’ls? Gràcies
Hola Joana! Si et refereixes a si poso els pinyons en remull abans, no ho faig. Només els empapo de clara d’ou 5 minutets per a que siguin enganxosos i s’agafin bé als panellets. I sobre la xocolata fosa i els fideus, ho poso un cop el panallet ja està cuit. Gràcies pel teu comentari! 🙂
Hola Carme,
Provaré aquesta recepta perquè penso que em resultarà més fàcil.
El que no em queda clar: és que dius que retires del foc l’aigua i el sucre després de bullir però el següent pas dius que sense apagar el foc hi afegeixes l’ametlla. Vols dir que la barreja la fas a foc lent?
Gràcies
Bon dia Montserrat. Tens tota la raó, no m’he explicat massa bé! He actualitzat la recepta per a fer-ho més fàcil i realment no és necessari apartar-ho del foc. Gràcies per fer-m’ho notar! 🙂
Ja tinc la massa feta i en repòs. La deixo refredar abans de posar-la a la nevera. Demà els acabo, però això fa bona pinta.
Moltes gràcies per la recepta i l’explicació. Molt més fàcil que les que feia servir fins ara
Moltes i moltes gràcies Carles per dedicar una estona del teu temps a deixar-me un comentari!! La veritat és que durant mooolts anys vaig fer la recepta tradicional afegint patata o moniato bullit. Però realment això es feia abans per allargar la massa, quan la farina d’ametlla era molt més cara. Una abraçada!
Hola, Carme! He fet la teva recepta i han quedat molt bons, però no acabo d’entendre per què algunes persones recomeneu fer l’almívar i d’altres que no. No sóc gens experta en el tema de la rebosteria. Gràcies!
Hola Anna 🙂 De receptes de panallets n’hi ha de molts tipus i cadascú fa la que li agrada més. Tradicionalment s’afegeix patata o moniato bullit a la recepta per allargar la massa i així tenir més panellets. Això es feia així ja que abans la pols d’ametlla era molt cara (com aquest any vaja, hehehe). Per tant, i si posem només ametlla? És a dir, sense patata/moniato? I tatxaaan, així és com apareixen uns panellets fantàstics! La recepta me la va recomanar el meu germà al veure-la a la Carme Ruscalleda, i encara que jo sigui molt de tradicions, no tornaré a bullir mai més una patata per fer panellets, hehehe. Bona castanyada!
Hol, Carme! Crec que no m’has entès. No em referia a la patata bullida sinó al tema de l’almívar que fas al principi
He fet aquests panellets i han quedat bonisssssims, Gràcies!
Per si interessa a algú, he canviat el sucre blanc per panela (mateixes quantitats). La massa ha quedat més fosca però menys dolça. Han fet furor
Han quedat bonissims!!! Moltes gràcies per l’explicació i les fotografies. Deixar-ho d’un dia per l’altre crec que ha sigut un encert.
Gràcies per la recepte!! van quedar boníssims! : )
Molt ben explicat. Ja havia fet la recepta altres cops però seguint els teus consells i comentaris és molt més senzill. Agraeixo molt haver donat amb el teu blog i les teves explicacions.
Me n’alegro molt Katia!! 🙂 Si tens cap dubte em pots escriure per aquí, o contactar per instagram: @carmecirera.
Carme, expliques molt bé aquesta recepta de panellets. És el segon any que la faig i sempre em queden bons i macos. Moltes gràcies!
Moltíssimes gràcies Dolors!!! No saps com m’alegren els comentaris com el teu. Gràcies per dedicar una estona del teu temps a explicar-me que t’agrada la recepta 🙂
Hola.
Els fet con la reseta.
An surtit perfectes. Era la primera vegada que els feien. Gràcies.
Me n’alegro molt Montse!!! Bona castanyada 🙂
Felicitats Carme, quants ens surten mes o menys
Gracies
Hola Berta 🙂
Surten uns 45 panellets aproximadament sumant els tots els tipus de panellet: pinyons, codonyat, coco… I que aproximadament utilitzo uns 20g de massa per a cada panellet. Per qualsevol altre dubte aquí estic! 🙂
Hola, una pregunta, amb el tema de bullir el sucre, quan arribi a 112 graus apago el foc o ho deixo 5 minuts mantenint aqueta temperatura? Gràcies!
Hola Marta! Es una de les dues opcions. O bullir o 112 graus 🙂
Moltes gràcies! han quedat molt bons! 😛
Hola Carme!
Gràcies per la recepta, els faig cada any i estan boníssims! Vaig fer la massa ahir al vespre i em vaig oblidar de posar-la a la nevera. La vaig deixar tapada amb un drap a temperatura ambient… Ara l’he posat a la nevera… Al tenir clara d’ou i deixar-la tota la nit fora, creus que estarà bé? Aix…
Ostres Laura no sabria què dir-te… Depèn de l’estona i de la temperatura de l’habitació. Tens més farina d’ametlla? Una opció seria repetir sense deixar reposar la massa.
Quan dius 150gr d.aigua vols dir grams???
Exacte Isabel. 150 grams d’aigua 🙂
Molt bona explicació. Nomes m’agradaria puntualitzar que la recepta original es aquesta, sense patata, porto 40 anys fent panellets sense patata. El que es un invent es afegir patata. Com tu has explicat en temps de més pobresa servia per allargar la massa i per altres serveix per ajudar a lligar.
Moltes gràcies Enric pel teu comentari 🙂 Ara el què costa un ronyó són els pinyons. Llàstima que no s’hi pugui posar patata també, hehehe.