Merengues Nadalenques
Teniu ganes de treballar poc però fer una recepta sorprenent per Nadal? Seguiu llegint!
Aquestes piruletes tan "resultones" són de merenga i només es necessiten tres ingredients per fer-les.
La única pega d'aquesta recepta és que les merengues han d'estar al forn durant 3 hores a temperatura molt baixeta. Però bé, si us avorriu una tarda i voleu fer una recepta nadalenca que amari les parets de la casa a olor de dolç seguiu llegint!
Realment no sé quin nom tradicional reben aquest tipus de "merengues assecades". N'he sentit dir bolados, merenguitos o suspiros.
Sembla una massa densa, però com que s'ha de batre a màxima potència agafa molt aire i un cop surt del forn pràcticament es fon a la boca.
Jo hi he donat un aire nadalenc, però realment us pot servir d'inspiració per qualsevol altre ocasió. Fins i tot he vist receptes on en fan porcions molt petitones com crispetes.
Les decoracions superiors són opcionals. Les vaig comprar online però actualment a molts supermercats sol haver-hi una secció de reposteria on s'hi poden trobar diferents tipus de decoracions.
La recepta és per a 8 arbres aproximadament i 20 merengues més petites (les de color blanc de la fotografia).

Ingredients
Instruccions pas a pas
-
Comencem posant un cassó al bany maria i hi afegim les clares i el sucre blanc (el de tota la vida).
No cal que el recipient de sota estigui ple d'aigua. Amb dos dits d'aigua és suficient, ja que és millor que l'aigua no toqui el recipient superior per no escalfar-lo en excés. Ha de ser el vapor el que escalfi i no pas l'aigua bullint directament. -
Aquest pas el fem per a que el sucre es dissolgui. És important controlar la temperatura per no quallar les clares i acabar fent una truita. Si tenim un termòmetre podem vigilar que no superi els 60 graus. I sinó, tocant-ho amb el dit ho hem de notar tebi, a suficient temperatura per dissoldre el sucre.
Remenant constantment com a molt tardarem uns 5 minuts. -
Quan la mescla anterior sigui homogènia la batem a màxima velocitat. Es pot fer amb qualsevol batedora elèctrica (ja sigui de mà o de peu).
Jo utilitzo el meu robot Kenwood, que munta i amassa perfectament. A més a més inclou: liquadora, picadora, espremedora i gerra batedora. Res a envejar a altres marques més cares!
-
Quan les clares comencin a muntar-se hi afegim el sucre glass i tornem a batre. Hem de vigilar les primeres voltes de la batedora per a que el sucre no surti volant. Podem començar uns 10 segons a mínima potència i després incrementar-la al màxim.
Hem de batre fins que la merenga sigui MOLT densa. Que quan apaguem la batedora, les barilles quedin totalment marcades. -
Hi afegim colorant en gel o en pasta. Com que jo volia uns arbres amb dues tonalitats de verd primer vaig afegir-hi el color més clar. És de la marca Rainbow dust i és el color Lime Green. És la meva marca de colorants preferida per lu molt que pigmenten i al ser en format de tub són molt pràctics.
Abans de fer-ho, vaig reservar una mica de massa sense tenyir per poder fer merenguetes blanques petites (que es veuen a la foto final).
-
Es possible que es necessiti acabar d'integrar el colorant a mà amb una espàtula, cullera, llengua de gat... ja que a les parets sol quedar merenga sense tenyir.
Un cop fet, en reservo la meitat per poder fer la segona tonalitat de verd.
Si només es vol fer amb un color (que queda maco igual) ja es pot passar cap a una màniga pastissera (veure pas més endavant). -
A sobre de la merenga que queda de color verd clar, hi posem colorant més fosc. Aquesta vegada és el color "verde acebo".
De totes formes, no cal que siguin colors diferents. Si afegim el mateix colorant, quedarà un color més intens i igualment tindrem dues tonalitats. Ara bé, no ens passem de colorant o ens quedarà la boca tenyida quan ens ho mengem.
-
Així és com queden les dues tonalitats de verd. Ben contrastades.
-
Preparem una màniga pastissera. La boquilla que he utilitzat és la 1M de Wilton, d'estrella tancada.
Però, ep! Si no tenim màniga ni boquilla, queda igualment xulo si ho posem en una bossa (tipus de congelar, per exemple) amb una obertura a la punta sense cap boquilla.
A la foto, es veu com he "pintat" les parets de la màniga amb el verd més clar. Més a l'interior hi he posat el verd més fosc. D'aquesta manera, quan la merenga surt per la màniga, els arbres queden amb dues tonalitats de verd contrastades.
-
El pal és totalment opcional, però si n'hi poseu us recomano que primer feu un piquet de merenga (una rodoneta d'un centímetre aprox) sobre el paper de forn i, a sobre, el pal. Després a sobre hi doneu la forma de l'arbre.
Vaig descobrir que queda millor si es comença de baix cap dalt. És a dir, de la part ample, fins on hi hauria l'estrella. -
I ara arriba el moment màgic de posar els sprinkles i les decoracions nadalenques que més us agradin. Jo les vaig comprar a la botiga online de Maria Lunarillos, però actualment als supermercats sol haver-hi una secció de reposteria on s'hi poden trobar diferents tipus de decoracions.
-
Plano general de com queda la safata...
I ja pot anar al forn a 90ºC durant tres hores.Sobretot, no obrir el forn ja que els canvis de temperatura poden fer que les merengues s'esquerdin.
-
La merenga ha de quedar seca, sense cap part interior més humida.
-
Us asseguro que són una delícia! Amb el meu fill els vam devorar "mano a mano" i per poc no ens ve mal!!! hehehe
Tens algun dubte? Deixa aquí el teu comentari.
I no oblidis valorar amb les estrelletes. M’agradarà conèixer la teva opinió. Gràcies!