Ferradura de Sant Antoni
Descripció
La ferradura de Sant Antoni és un dolç típic català. És un tortell que imita les ferradures dels cavalls dels tres tombs.
Igual que el tortell de reis, també amaga una figureta, però en aquest cas, en forma d'animaló: Un porquet, un ase...
La recepta a continuació és per a dues ferradures. No aconsello dividir la quantitat d'ingredients per fer-ne només una, ja que el procés de fermentació no seria el més òptim. Si només volem una ferradura, podem congelar la meitat de la massa (després de la primera fermentació) i guardar-la per a la coca de Sant Joan ;)
Us explico pas a pas com fer-la. Som-hi!
Ingredients
Instructions
-
Posem la farina i el llevat en un bol
-
En un altre bol hi posem la llet. Ha d'estar tèbia (que no cremi) ja que una temperatura aproximada de 37 graus ens ajudarà a despertar el llevat i que la massa fermenti millor i més ràpid. Hi afegim el sucre, la sal i les dues cullerades d'aigua de Azahar. Remenem per desfer una mica el sucre.
-
Aboquem la preparació anterior al bol de la farina i el llevat i amassem. Ho podem fer perfectament a mà, però una amassadora de peu amb ganxo és molt útil. Jo fa 6 anys que utilitzo un robot de la marca Kenwood del que n'estic enamorada. A més a més inclou: liquadora, picadora, espremedora i gerra batedora. Res a envejar a altres marques més cares!
-
Batem lleugerament els ous i els aboquem al bol.
-
Quan la massa comenci a ser homogènia hi posem la mantega a daus, mica en mica. Aquesta ha d'estar a temperatura ambient.
Si veiem que la massa queda humida NO hi afegirem més farina. A vegades tendim a afegir farina de seguida quan veiem que la massa és molt humida. Però us asseguro que si les mesures dels ingredients són correctes, amassant 10 minuts, us quedarà una massa perfecta i esponjosa que no s'enganxa a les mans.
-
Fem una bola amb la massa i la posem a un bol prèviament untat amb oli d'oliva. La massa també la untem una mica amb oli perquè no s'assequi i faci una crosta.
-
Tapem el bol amb paper film i posem la massa a l'habitació més calenta de la casa fins que dobli el seu volum. La festa de Sant Antoni coincideix amb la setmana més freda de l'any, així que el procés de llevat és més lent que en altres èpoques de l'any. Per exemple, a l'estiu, la coca de Sant Joan (amb la mateixa massa) tarda la meitat de temps.
-
Al cap de 90 minuts aproximadament la massa haurà doblat el volum. Però insisteixo que això dependrà molt de la temperatura a la que estigui la massa. L'important és que dobli el volum, ja sigui en mitja hora o en tres hores.
-
Com que surten dues ferradures, agafem la meitat de massa i en fem un xurro. En aquest pas hem de tenir paciència, ja que és possible que la massa sigui difícil de treballar i s'encongeixi constantment. Si això passa, la deixem reposar 15 minuts sense tocar-la i veurem com passada aquesta estona és més manejable.
-
Fem la forma d'una ferradura a sobre d'un paper antiadherent damunt la safata que anirà al forn. Deixem que fermenti fins que novament hagi doblat el seu volum.
-
Amb un ou ben batut pintem amb cura el tortell.
-
Habitualment es decora amb cireres confitades (tallades per la meitat) simulant els forats d'una ferradura.
El posem al forn a 180ºC amb escalfor per sobre i per sota durant 15 minuts aproximadament, o fins que estigui ben dauradet.
-
El tallem per la meitat amb un ganivet de serreta. En aquest punt sempre m'enfado perquè em fa la sensació que amb el ganivet espatllo el tortell i en surten massa engrunes/molles, però realment després no es veu i queda perfecte.
-
Muntem a la nata. És important que, abans de muntar-la, aquesta estigui ben freda de la nevera. Quan al batre apareguin bombolletes hi afegim el sucre glas. Aquest tipus de sucre ajuda a que la nata tingui més consistència i no es xafi, però si no en tenim hi podem posar sucre del normal.
-
Posem la nata a una màniga pastissera amb la boquilla que més ens agradi. Les millors mànigues pastisseres del món són les de la marca Lacor. Són d'un sol ús i venen en packs de 100. No són gens cares i la qualitat-preu és insuperable.
-
TRUC! Per a que el tortell quedi més ofanós, farem una tira de nata a sobre la que ja hem posat. Servirà per donar més volum i per evitar que la nata quedi xafada.
-
És el moment d'amagar la figureta dins la nata! Aquesta la vaig comprar a Maria Lunarillos. A part de la figureta, també hi ha qui hi posa una fava per donar més emoció!
-
Tornem a tapar el tortell. A mi sempre m'agrada donar-hi el toc final pintant el tortell amb gelatina per abrillantar. Jo la compro al Garric Garrac de Solsona. Però també en podeu trobar per internet, i la veritat és que queda mooolt més elegant amb gelatina. I per cabar ho remato amb sucre perlat.
-
I ja ho tenim això! Que gaudiu dels tres tombs i d'una bona diada de Sant Antoni! Bon profit! :)
Tens algun dubte? Deixa aquí el teu comentari.
I no oblidis valorar amb les estrelletes. M’agradarà conèixer la teva opinió. Gràcies!